Totodată, este singurul aliment de natură vegetală în care se găseşte vitamina B12 din belşug, dar şi minerale, precum magneziu, acid folic, potasiu, fier, iod. Aceste oligoelementele încetinesc procesul de îmbătrânire, protejează sistemul nervos şi împiedică pierderile de memorie.
„Sărurile minerale, fermenţii şi enzimele apărute din procesul de fermentaţie, precum şi vitamina U, vitamina antiulceroasă, care se distruge prin fierbere, transformă această zeamă într-un adjuvant nutriţional în tratarea bolilor ulceroase. Varza murată este şi un bun probiotic, alimentul fiind ajutat în acest sens de acidul lactic, care acţionează ca un conservant.
În varza murată se găsesc aşa numitele „bacterii prietenoase”, care au rolul de a regla flora intestinală. Conţine foarte multe fibre şi de aceea ajută tranzitul intestinal. Consumul regulat de zeamă de varză murată poate ajuta la normalizarea digestiei, dar şi la prevenirea constipaţiei.
Recomand pacienţilor care doresc să scadă în greutate să consume varză şi zeamă de varză murată, pentru că stimulează arderea grasimilor şi normalizează apetitul”, precizează medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?